Kategori: Frokost & Lunch

Bokhvetegrøt med banan

Du har kanskje hørt om bokhvete, men vet ikke helt hvordan du skal bruke den? Hele bokhvete-gryn passer perfekt til grøt! Koker du dem hele i vann og serverer med melk smaker det nesten som frokostblanding, og bruker du oppskriften under kan du få en mer søtere grøtkonsistens med den.

Her får du oppskriften på en glutenfri og melkefri grøt av bokhvete blandet med banan :)




Bokhvetegrøt med banan
(1 person)

Ingredienser:
1 dl bokhvete
1 banan
1-2 dl vann

Fremgangsmåte:
- Kok bokhveten i vannet til grynene har blitt myke (ca 15 min)
- Miks sammen banan og den kokte bokhveten i en blender eller med stavmikser til den får konsistensen som grøt. 
- Server med valgfri topping. Eksempel banan, rosiner, nøtter, honning, agavesirup, syltetøy eller friske bær.

Telmas morgengrøt

God på smak og holder deg mett lenge. Har blitt en av mine faste frokoster. Prøv den!




Telmas morgengrøt
4 personer

Spises gjerne med et bløtkokt egg til eller bland 1 ss proteinpulver i grøten rett før servering.

1 dl rosiner eller småskårne dadler
1 ss revet skall av sitron
1 ts kanel
1/4 ts vaniljepulver
1 dl eplejuice, usøtet
2 dl ris- eller soyamelk
1 dl solsikkekjerner lagt i vann over natten
4 dl kokt brun ris/naturris
1/2 dl valnøtter, grovhakket
Salt
Kokosolje

- Legg solsikkekjernene i bløt over natten eller noen timer før. Skal grøten spises til frokost er det greit å ha kokt ferdig risen kvelden før også.
- Ha tørket frukt og sitronskall, kanel, eplejuice og ris- eller soyamelk i en gryte og la det småkoke i 3-5 minutter ved lav temperatur til frukten er mør.
- Tilsett solsikkekjerner og den kokte risen og la det koke litt til.
- Skru ned varmen, tilsett valnøttene og la grøten hvile under lokk i 10 minutter.
- Serveres varm med 1 ts kokosolje og eventuelt soya-, mandlel- eller ris-melk.

 

Oppskriften er funnet i boken "Kjernesunn mat - forvandler familien på få uker". Bildet er tatt selv.

Glutenfrie rundstykker

Her har dere en god og enkel oppskrift på glutenfrie rundstykker som kan justeres med forskjellige typer melk, smør og mel utifra eget ønske og allergier.




GLUTENFRIE RUNDSTYKKER
(ca 18 stk)

Ingredienser:
1 dl glutenfrie havregryn
1 ss fiberhusk
1 pk tørrgjær
1 ts salt
1 ss agavesirup eller honning (kan droppes)
4 ss smør/ olje
6 dl vann/ melk/ soyamelk/ rismelk
8 dl glutenfri melblanding (Kan bruke ferdig blanding eller blande selv med forskjellige typer)

Fremgangsmåte:
Mål opp og hell alt det tørre i en kjøkkenmaskin.
Smelt smøret og varm opp melken til den er lunken før du tilsetter dette.
Tilsett 1 ss agavesirup eller honning som søtning hvis du vil ha litt mer smak på rundstykkene.
La kjøkkenmaskinen gå i 8-1o minutter. Deigen skal være litt klissete.
Fordel deigen med en skje på et smurt bakepapir på et stekebrett.
Dekk med plast og sett til heving i 20-30 minutter.
Vil du ha litt pynt på toppen kan dette være frø som linfrø eller sesamfrø, hakkede nøtter eller revet ost.
Stek rundstykkene på 200 grader i ca 20 minutter, avkjøl på rist. Rundstykkene kommer til å se litt lyse ut, men de er veldig gode for de om.

#oppskrift

Bananpannekaker

Pannekaker trenger ikke å være usunt og stappet med sukker. Prøv å lage sunne pannekaker med banan ;) Kjempegode! Her har du oppskriften.


Bananpannekaker
1-2 porsjoner

Ingredienser:
1 godt moden banan

1 dl havregryn

1 dl mel av fritt valg (Grovt eller lyst, vanlig eller glutenfritt. Velg selv.)

1 egg

Eventuelt vaniljeessens/kanel/kakaopulver/ proteinpulver/ kardemomme

Slik gjør du
1.Mos bananen og bland det hele.
2.Stekes i en panne.
3.Server de som de er, eller med det du liker best som feks yoghurt, bær eller syltetøy.

Enjoy :)

Hirsegrøt

Lei av brødskiver til frokost? Du er ikke den eneste! Det finnes så mange gode alternativer til frokost at jeg selv nesten ikke spiser brød lengre. Det blir som regel forskjellige typer grøt eller smoothie. Her er en oppskrift på en god hirsegrøt som jeg anbefaler dere å prøve :)

Dette er også en grøt som er god for magen og fordøyelsen og som ikke påvirker blodsukkeret ditt noe særlig. Funker derfor også fint som kveldsmat.

Hirsegrøt
Ca 2 porsjoner (spis restene til kvelds)

Ingredienser:
2 dl vann
5 aprikoser
Litt salt
1 dl hel hirse
1 dl rismelk eller soyamelk
2 ss mandelflak
2 ss knuste linfrø
2 ss proteinpulver
1/2 pære eller eple skåret i småbiter
1 ts kardemomme
1/4 ts vaniljepulver

Fremgangsmåte:
- Legg hirsen og aprikosene i bløt i vannet i noen timer eller over natten.
- Kok sammen med pære/eple, kardemomme og vaniljepulver i 15-20 minutter. Pass på at det er nok vann så det ikke brenner seg!
- Rør ut proteinpulveret i grøten.
- Strø over knuste linfrø og hakkede mandler. Server med rismelk eller soyamelk.




Kjernesunne knekkebrød uten gluten

Jeg har postet denne oppskriften tidligere på min andre blogg, veas.blogg.no, men den er absolutt verdt å bli delt flere ganger, så her er den! Den kjernesunne knekkebrødoppskriften uten gluten, melk og sukker. På grunn av solsikkefrø og gresskarkjerner inneholder den også litt proteiner. Mikset den sammen ved hjelp av forskjellige oppskrifter når jeg fikk vite at jeg hadde cøliaki og måtte fjerne en del fra kosten.





Glutenfrie knekkebrød

Ingredienser:

3 dl havregryn

2 dl solsikkefrø

2 dl sesamfrø

1 dl linfrø

1 dl gresskarkjerner

3 ss fiberhusk
1 ts salt


5 dl vann

Fremgangsmåte:
Start med å legge linfrø og fiberhusk i 5 dl vann og la dem stå å svulme i en time slik at det blir geleaktig.
De andre ingrediensene blandes så godt sammen med det andre.

Smør to langpanner med margarin, fordel deigen utover platene og del opp.


Stekes i varmluftsovn på 180 grader i 45 min.

Hvis det er fuktig (ikke sprøtt) kan de stå i ovnen i 30 min på 100 grader, men ovnen litt på gløtt, slik at fuktigheten trekkes ut.


Miks etter ønske
Miks dine egne knekkebrød etter smak og behag. Du kan også mikse i bokhvetemel, soyamel, bokhveteflak, hirseflak, nøtter og forskjellige typer frø. Vil du mikse dine egne knekkebrød kan du tenke at forholdet mellom det tørre og vann bør være ca 9 dl tørt og 5 dl vått eller 13 dl tørt og 7 dl vått, spørs hvor stor oppskrift du vil ha.

 Lykke til! :D

#oppskrift #mat #glutenfri

Fri for gluten, kumelk og sukker.
hits