Kategori: Middag

Brenneslesuppe

Brenneslesuppe er kanskje ikke det første du føler for å lage, men jeg mener det når jeg sier det; denne suppen er overraskende god!
Den er veldig næringsrik i tillegg til billig da du plukker brennesle selv ;)




Brenneslesuppe
4 personer

Ingredienser:
1 gul løk
Litt smør
4 store never brennesleblader (så nye som mulig)
Blandede urter (jeg brukte tørket timian og oregano, men bruk gjerne ferske også)
1 grønnsaksbuljong blandet i 8 dl vann
2 dl fløte

Fremgangsmåte:
- Bland buljongen med vann i en kjele og varm opp. Legg brenneslen oppi og la den falle litt sammen. Hell av vannet i et dl-mål.
- Surr løk mykt i smør.
- Blant brenneslen og urter med løken i pannen og la det surre litt.
- Hell blandingen i en kjøkkenmaskin eller et dl-mål med litt av kraften og kjør det til en purè.
- Hell pureen tilbake i gryten sammen med resten av kraften og la det koke litt på svak varme. Hell i fløten og la det småkoke litt til.
- Server gjerne med sprøstekt skinke eller salami, godt brød med smør og eventuelt en klatt med creme fraiche.

Soyamarinert laks

Dette var min kjæresten og kokk som lagde en dag vi skulle grille. Jeg elsket det! På grunn av min dårlige hukommelse må det skrives ned så jeg har oppskriften i lageret mitt av gode oppskrifter (denne bloggen). Soyamarinert laks bør prøves av alle! Laksen kan stekes både på grill og i ovnen.



Soyamarinert laks med wokede grønnsaker

Ingredienser:
Laksefile
Soyasaus (Glutenfri om allergi, Tamari f.eks)
Sesamfrø
Grønnsaker til woking; F.eks brokkoli, gulrot, sukkererter og paprika
Olje til steking

Fremgangsmåte:
- Kvelden før, eller noen timer før du skal spise, ligger du laksefileten i en plastpose og fyller på med soyasaus så den legger seg litt rundt hele laksen. La laksen og soyasausen ligge i posen til dagen etterpå.
- Legg laksen i en ildfast form og strø sesamfrø over.
- Stekes på 200 grader i 10-15 min.
- Wok oppkuttede grønnsaker på sterk varme i kort tid og server som tilbehør.

Vil du legge laksen på grillen istedet kan du fint pakke den inn i aluminiumsfolie med litt smør og urter og steke den på gillen :)

Falafel

Falafel ja, hva er det? Tener du kanskje.  Falafel er små "kjøttkaker" av kikerter istedenfor kjøtt og som regel mye spist av vegetarianere. Det kan spises som de er eller i pitabrød med salat, tomat, paprika og agurk. Serveres også gjerne med hummus; en dipp lagd av kikerter. Falafelene er både glutenfri, melkefri og fri for egg og nøtter.



Falafel
(ca 20-25 stk)

Ingredienser:
5 dl kokte kikerter (=2 dl tørre som du bløtlegger over natta og koker) Kan også bruke kikerter på boks.
1 gul løk, hakket
3 fedd hvitløk, hakket
1 krm spisskummen
1 krm kardemomme
1 lite krm chilipulver
1 krm paprikapulver
1 ts tørket koriander (ev. 1 liten neve frisk finhakket koriander eller persille)
1 ts salt
litt pepper
1 toppa ts bakepulver
1 krm natron
ca 5-8 ss kikertmel (også kalt gram flour) (ev. bruk annet fint mel)

Fremgangsmåte:
1. Bløtlegg kikertene over natta. Skyll og kok de møre i rikelig med vann i ca 60 min. Skyll kikertene i kaldt vann. Det går fint å bruke kikerter på boks også.
2. Ha kikertene i en stor bolle og mos de litt med en sleiv. Tilsett løk, hvitløk og krydderne, bakepulver og natron.
3. Kjør deigen i en food processor til det er en fin og jevn blanding. Ha deigen tilbake i bollen og rør inn ca 5 ss av kikertmelet. La hvile i 30 min.
4. Form små, runde boller og stek de på lav varme med olje i en stekepanne. Flat de litt ned i panna. Prøvestek en bolle først og sjekk konsistensen, om den virker for løs, tilsett mer kikertmel.


Spis falafelboller i pitabrød/lefse med hummus, salat, tomat og agurk eller som de er med en god salat til.
Du kan gjerne stek opp en haug med falafel og fryse ned de du ikke spiser opp. Når du skal spise dem varmer du dem forsiktig på lav varme i stekepanne med lokk.


Tusen takk til Veganmisjonen.com for god oppskrift.

Glutenfri spinatpai med kylling og tomat

Dagens middagstips; Spinatpai med kylling og tomat. Kjempegodt og uten gluten og melk! Restene kan også fint brukes som lunch dagen etter.





Spinatpai

Glutenfri paibunn:
3 dl jyttemel (Original)
100 g smør, margarin eller Melange uten melk og soya
1 egg

Smuldre mel og smør, og rør deretter inn egget.
Smør en paiform på ca 27 cm og fordel deigen utover.
Forstek paibunnen på 200 grader i 12 min.

Fyll:

2 kyllingfileer på tilsammen ca 300-400 gram
1 tomat
250 g
hakket eller dypfryst spinat (Fryst spinat i kuber er et billig og bra alternativ.)
1
båt hvitløk
4
stk egg
2
dl rismelk
1
4
ts malt muskat
12 ts pepper
1/2 ts salt
1/2 ts oregano

Kutt opp kyllingfileene i små biter og stek dem på stekepanne.
Bruker du fryst spinat varmer du denne opp sammen med rismelk til den løser seg eller du kan ta den opp av frysen kvelden før.
Bland sammen spinat, egg, hvitløk, rismelk og krydderet i en bolle.
Kutt opp tomaten.
Når bunnen er ferdig stekt tar du den ut av ovnen og fyller den med stekte kyllingbiter og oppkuttet tomat. Hell deretter spinat-blandingen over.
Stek paien videre på 200 grader i 25 min eller til fyllet har blitt fast.

 

#middag #mat #oppskrift #glutenfri

Pasta med kjøttsaus

Pasta trenger ikke nødvendigvis å være usunt, så lenge du velger riktig sort. Ta en titt på ingredienslisten og velg pasta med bokhvete, rismel eller maismel istedenfor stivelse. Hvis du tåler gluten er også fullkorn og spelt to fine alternativet.

Pasta med kjøttsaus er lett og lage, men trenger du en oppskrift å følge, så prøv denne :)



Pasta med kjøttsaus
Til 4 personer

Ingredienser:
1 gul løk
1 fedd hvitløk
olivenolje
500g karbonadedeig
1 boks knuste tomater, 400g (Eller knus tomater selv i en mikser)
1/2 chili
1 ss tørket basilikum eller timian
salt og svart pepper
Frisk oregano til garnering
400 g pasta

Fremgangsmåte:
- Varm litt olje i en stekepanne og brun karbonadedeignen i noen minutter.
- Tilsett finhakket løk og hvitløk og la alt steke sammen før du heller over knuste tomater, chili og basilikum.
- La det koke i ca 15 min. Smak til med salt og pepper.
- Serveres med pasta, frisk oregano og gjerne litt salat ved siden av.

Sennepsmarinerte poteter

Ønsker du en god vri på potetene som tilbehør til kyllingen eller kjøttet? Prøv sennepsmarinerte poteter.

Kutt opp poteter og stek dem i litt olje, salt og pepper. Enten i ovnen eller i en panne.
Bland sammen olivenolje og grov sennep og bland det med potetene.

Enkelt og godt!




Veganske og glutenfrie vårruller

 Våruller er enklere å lage enn det man skulle tro. Og handler du rispapirene i en utenlandsbutikk kan dette bli en veldig rimelig måltid også. Du kan egentlig putte veldig mye forskjellig i vårrullene etter eget ønske, men her kommer jeg med en kombinasjon som jeg selv liker godt og som er lett å lage.

Vårruller

Ingredienser:
Rispapir (Kjøpes billig i utlandsbutikk)
Gulrøtter, kål og løk i ca like store porsjoner
Fersk ingefær, hvitløk og soyasaus eller smak. Spørs hvor sterk du liker maten.
Kokosolje eller rapsolje

Fremgangsmåte:
- Rasp gulrøtter. Skjær kål og løk i fine strimler. Småhakk litt ingefær og hvitløk.
- Stek grønnsakene med litt olje i en panne en liten stund før du tilsetter litt soyasaus eller smak. La det hele koke/steke på svak varme i noen minutter. Sett så til avkjøling.

- Dypp et rispapir i varmt vann og legg det deretter på et tørt kjøkkenhånkle. Legg litt fyll på rispapiret og brett dem slik som vist bakpå pakken. Bunnen først, så hver side og rull.

- Tid for steking. Du kan velge mellom frityr eller steking i ovn. Konsistensen er litt mer sprø når du frityrsteker dem enn når de er

Frityrsteking: Varm rikelig med olje i en kjele eller wok-panne. Det må være nok til å dekke vårrullen. Den skal være så varm at en vanndråpe spretter opp igjen fra gryten, men ikke så varm at oljen ryker. Legg vårruller nedi oljen og frityrstek dem lett før du legger dem til tørk på en skjærefjøl eller et kjøkkenhånkle.

I ovnen: Smør vårrullene med olje. Stekes i 20-30 min på 200 grader. Snu dem etter 10 min.

Indisk karri

Nå kan vegetarianere og de som elsker sterk mat juble, for her kommer det en kjempegod oppskrift på indisk karri. Vil du ha den mildere, så bruk bare mindre chili og krydder. Sterkere; bruk mer!

Dette er også en god og enkel middag du fint kan lage mye av og varme opp igjen dagen etter.



Indisk karri
Til 4 personer

Ingredienser:
2 gulrøtter
1 aubergine
1 gul løk
2 fedd hvitløk
1 frisk grønn chili
2 ts karri
1 ts malt spisskummen
1/2 boks knuste tomater, 200g
1/2 boks kokosmelk, 200 ml
1 dl grønne linser
Rapsolje eller kokosolje til steking

Tilbehør: Salat og naturris

Fremgangsmåte:
- Skjær opp gulrot, aubergine, løk, hvitløk og chili i små biter.
- Varm oljen i en stekepanne og brun grønnsakene i et par minutter. Tilsett krydderet og rør om.
- Hell i knuste tomater, kokosmelk og linsene og la det koke i 20 min.
- Serveres med en god salat og kokt naturris.

 

#oppskrift #middag #sunt #vegetar

Laks med pesto

Her er en enkel og rask oppskrift på hvordan du kan tilberede et godt fiskemåltid med laks smaksatt med pesto.

Laks med pesto

Ingredienser:

1 laksefile til hver person
Pesto
Pinjekjerner
Sherrytomater
Forhåndskokte småpoteter
Litt havsalt

Fremgangsmåte:

Laksen:
Sett stekeovnen på 200 grader.
Brun laksen raskt på begge sider i stekepanna. Salte og pepre litt. Ikke stek fisken igjennom. Legg fiskefiletene så i en ildfast form.
Pensle med pesto, og strø litt pinjekjerner over.
Stek i 10-20 minutter, avhengig av om du har brukt opptint laks, eller f.eks. salmalaks.

Mens laksen står i ovnen fikser til til tilbehøret; potetene og tomatene.
Kutt potetene litt opp hvis du har litt store poteter. Brun potetene på middels høy varme i en panne. 
Tomatene tar du i panna etterpå  - på middels varme. Krydre med litt salt og pepper. Stek de et par minutter til de begynner å bli litt myke.
Dryss over litt havsalt til slutt.

Da er det bare å nyte maten!
Takk til Siri Fossing for oppskrift.

Glutenfrie tortilla-lefser

Etter å ha prøvd oppskrifter på tortilla-lefser som både ble helt stive og helt omelett-pannekake har jeg endelig funnet en oppskrift på glutenfrie tortilla-lefser som funker! Tusen takk til Sjelemat.blogspot.no. Oppskriften finner du under bildet.



Glutenfrie tortilla-lefser
Ca 10 stk

Ingredienser:
80 g mandelmel (mal eventuelt mandler til mel i en foodprocessor)
4 - 5 ss fiberhusk
2 ts bakepulver
1 ts salt
2 egg
1 ½ dl kokende vann
Evt litt kokosmel for at den skal bli lettere å jobbe med
Kokosolje til å smøre på bakepapiret (kan sløyfes)

Fremgangsmåte:
Bland sammen alt det tørre.
Ha i eggene, og bland de godt inn med en håndmikser, eller bruk kjøkkenmaskin.
Ha i litt og litt kokende vann mens kjøkkenmaskinen/håndmikseren går. Hos meg har det variert litt fra gang til gang, så kan hende du ikke trenger alt vannet.
La kjøkkenmaskinen gå i et par minutter til den blir det en smidig og god deig.
Er den for klissete kan du ta i litt mer mandelmel eller kokosmel. Er den for hard tar du i litt mer kokende vann.

Del deigen i ca 10 biter.
Rull en ball og legg deigen mellom to bakepapir smurt med kokosolje for at papiret skal løsne lettere fra lefsen.
Kjevlet deigklumpen ut så tynn som mulig.
Gjør klar en stekepanne eller takke på middels til sterk varme.
Ta vekk det ene bakepapiret og prøv å legg lefsen ned på stekepannen/takken. Forsiktig ta av det siste bakepapiret. Du kan også bruke en "lefsepinne" og rulle lefsen over på den før du tar den på stekepannen.

Tips: Jo mer man steker dem, jo stivere blir dem. Steker du dem for lite blir dem for pannekake, så prøv deg fram til hva som er perfekt.

Tortillalefsene kan også fryses, men da anbefales det å legge bakepapir imellom hver lefse. De kan også ligge i kjøleskapet i noen dager uten problem.

Hjemmelaget tomatsuppe

Flere som ofte spiser suppe på lørdag formiddag? Da anbefaler jeg å kutte ut toro-suppen og prøve denne oppskriften på hjemmelagde tomat- og paprika-suppe. Den smaker vidunderlig og har jeg introdusert den til resten av familien med stort hell også. God og ekte smak i tillegg til masse næringsstoffer!

Tomat- og paprikasuppe
Til 4 personer

Ingredienser:
1 kg tomater
2 røde paprika
4 fedd hvitløk
1 rødløk
1 ss olivenolje
5 dl grønnsaksbuljong
2 ts tørket timian
salt og svart pepper

Fremgangsmåte:
- Sett stekeovnen på 225 grader. Del tomatene i to. Del paprikaene og fjern frø og hinner. Skjær hvitløk og rødløk i skiver.
- Legg alt i en langpanne og ringle olivenolje over. Sett langpannen i stekeovnen i 20 minutter.
-  Ha alle grønnsakene i en foodprocessor og kjør dem i et par minutter til en jevn blanding. Hell grønnsaksblandingen over i en kjele og spe med buljong.
- Strø timian over og la suppen koke i 5 minutter. Smak til med salt og pepper.

Bon appetit!

#oppskrift #lørdag #mat

Curryfiskekaker av sei

Fisk er ikke akkurat ynglingsmaten til så mange, men da man bør spise fisk to ganger i uken anbefaler jeg å lage gode fiskeretter. Da vil du heller glede deg til å spise fisk!

Et fiskemåltid du kan glede deg til er disse curryfiskekakene av sei. Server dem med ris og stekte grønnsaker og du har en kjempegod middag!
Oppskriften fant jeg på dinmat.no så trykk her.




Har du smakt dem? Hva synes du?

Wok med tofu

Næringsrik middag som er lett å lage. Gjennom tofu får du i deg masse gode proteiner, lite fett, B-vitaminer og jern. En oppskrift for veganere, for dem som liker å ha litt sterk smak på maten og for dem som liker å smake på nye ting.

Selv droppet jeg sukkeret og brukte Tamari glutenfri soyasaus. Fulgte ellers oppskrift. Risnudler får du kjøpt i innvandrerbutikker.

Trykk her for å komme til oppskriften på Dinmat.no.




Rødbetekarbonader

Rødbetekarbonader kan være godt både til middag og lunch. Absolutt verdt å prøves!
 

Rødbetekarbonader
4 personer

Ingredienser:
4 rødbeter
3 poteter
1 gul løk
4 egg
1 ts salt
1 krm hvit pepper
Smør eller olje til steking

Fremgangsmåte:
- Skrell rødbeter, poteter og løk. Grovriv rødbetene og finriv poteter og løk.
- Visp eggene sammen med salt og pepper i en bolle. Ha den revne grønnsakene oppi og rør godt.
- Stekes klattvis i en stekepanne med smør eller olje. Middels varme i 5 min på hver side.
- Server gjerne rødbetekarbonadene med kapers og salatblader.

På bildet under ser du 1 porsjon.




Persillesaus til fisk (uten kumelk)

De beste sausene lager man fra bunnen av og her skal du få en oppskrift på en utrolig god saus som passer spesielt godt til fisk. Prøv sausen til panert fiskefilet!



Persillesaus
4 personer

Ingredienser:
1 stor spiseskje kokosolje (uten smak)
3 ss fullkornrismel
1/2 liter soyamelk
1/2 ts muskatnøtt, revet
Nymalt hvit pepper
Salt etter smak
2 håndfuller finhakket persille

Fremgangsmåte:
- Smelt kokosolje i en kasserolle.
- Hell i melet og rør kraftig med en sleiv. Det skal ikke klumpe.
- Rør inn soyamelk litt etter litt. Sausen skal være fløyelsmyk.
- Ha i persille sammen med krydder.
- Kok opp og server!

Server den gjerne til panert fiskefilet som du finner oppskriften på her.

Tips:
- Uten persille kan den brukes som bechamelsaus til lasagne.
- Kan også serveres som stuing til fjærkre og annet lyst kjøtt ved å ha oppi en kopp med frosne erter.

Takk til boken Kjernesunn Mat for oppskrift.

Hvordan spise mer fisk? Lag panert fiskefilet

Har du problem med å få i barna ren fisk, men fiskepinner går helt fint? Vend fisken i egg og maisgryn før steking og fisken blir både kamuflert og god ;)
Maisgryn kjøpte jeg på iHerb.com og oppskrift og fremgangsmåte finne du under bildet.

Panert fiskefilet
4 personer

Ingredienser:
1 kg fiskefileter, upanerte, f.eks torsk eller sei
1 egg
1 dl grove maisgryn (Jeg kjøpte disse fra iHerb.com)
1 ts timian
1 ts salt
Nykvernet pepper
Kokosolje (uten smak)

Fremgangsmåte:
- Pisk egget med en gaffel i en bolle.
- I en annen bolle eller på et fat blander du sammen paneringen av maisgryn og krydder.
- Snu fiskestykkene i eggeblandingen og deretter i paneringen.
- Stek i 2 minutter på hver side på høy varme i kokosolje eller ved lavere varme i olivenolje.

Tips til tilbehør: Server gjerne med potetmos, persillesaus (trykk her for oppskrift) og lettkokte asparges eller med brun ris og grønnsaker.

Takk til boken Kjernesunn Mat for god oppskrift!

Glutenfri pizzabunn

Det er helg og tid for pizza! Jeg har prøvd en del oppskrifter på glutenfrie pizzabunner, og denne oppskriften fra boken Kjernesunn Mat må jeg si har vært den beste.




Glutenfri pizzabunn
Til 4 små pizzaer eller en langpanne

Ingredienser:
2,5 dl vann
5 ts fiberhusk
200 gr bokhvetemel
75 gr fullkornsrismel
2 ts bakepulver
1/4 ts salt
1 ts malt koriander
1 ts oregano
1 ss olivenolje eller kokosolje.

Fremgangsmåte:
1. Rør sammen lunkent vann og fiberhusk i ca 5 min i en kjøkkenmaskin eller med deigkroker på håndmikseren.
2. Bland inn resten av ingrediensene og kjør i ca 5-10 min.
3. Smør hendene med litt kokosolje før du elter deigen.
4. Smør en langpanne med litt olje eller legg på et bakepapir.
5. Del den i 4 emner som du presser til pizzabunner, eller kjevle ut hele i en langpanne.
6. La pizzabunnen heve mens du gjør klart fyllet du ønsker å ha på. Eksempler er kyllingkjøttdeig, tomatpure, løk, spinat, tomat, mais, ananas, oliven, tunfisk, paprika. Vær kreativ! Krydre med oregano og timian.
7. Stek på 200 grader i 30 minutter.

Fri for gluten, kumelk og sukker.
hits